FESTIWAL DOBREGO SMAKU
Największe i najsmaczniejsze wydarzenie kulinarne miasta. Razem z młodszą siostrą – imprezą „Łódź Smakuje Niepodległość” – stanowią dwa najbardziej wyczekiwane święta łódzkiej gastronomii.

FESTIWAL DOBREGO SMAKU

Festiwal Dobrego Smaku ma ugruntowaną pozycję na mapie łódzkich festiwali. To najstarszy festiwal kulinarny w Polsce (od 2003 r.), który doczekał się już sporo naśladowców w kraju. Festiwal cały czas ewoluuje. Powstają kolejne projekty, które wzbogacają coroczne wydarzenie. Kulinaria niezaprzeczalnie są elementem kultury kraju i pod względem ważności nie ustępują innym dziedzinom sztuki. Stąd pomysł organizatorów, aby łączyć kulinaria z muzyką, tańcem, czy malarstwem i w ten sposób przybliżyć tradycję i kulturę różnych narodów. Podstawowym elementem czerwcowego Festiwalu jest konkurs na najlepsze danie, deser i koktajl alkoholowy, które przygotowywane są specjalnie na tę okazję. Najlepsi otrzymują statuetkę dobrego smaku podczas uroczystej gali. Pięć dni zmagań restauratorów, aby sprostać wymaganiom festiwalowiczów, to nie lada wyzwanie. Tłumy smakoszy chodzą po restauracjach, kawiarniach i pubach, aby spróbować to, co w łódzkiej gastronomi najlepsze.

ŁÓDŹ SMAKUJE NIEPODLEGŁOŚĆ

To nowy projekt Festiwalu Dobrego Smaku. Zamiast pochodu, składania wieńców i polityki. Radość z odzyskanej Niepodległości można również celebrować w inny sposób – poprzez poszanowanie  i umiłowanie polskiej tradycji kulinarnej, podanej w nowoczesnym wydaniu. Dobre, bo polskie! Restauracje przygotowują to, co w polskiej kuchni najcenniejsze i najbardziej charakterystyczne - dania z gęsiną, ale nie brakuje również propozycji dla wegetarian. W listopadzie celebrujemy smaki narodowej kuchni i delektujemy się tradycyjną polską gęsiną, jabłkami i cydrem.

CIEKAWE MIEJSCA NA OFFie

zobacz wszystkie miejsca
Polityka prywatności
www.tenDESIGN.pl
map-markerfacebookangle-downinstagram